مجلس ثابت کرد: مرگ خوب است اما برای همسایه
علامت سؤال در مقابل صلاحیت و توان قانونگذاری در مجلس
38 نماینده مجلس در اولین فرصت پس از فروکش کردن ناآرامیها، طرحی را به صحن علنی مجلس آوردند که براساس آن مصوبه قبلی خود در بودجه 88 را نقض کردند تا بدون دقت در تبعات این تصمیم، بار تصمیمگیریهای آنی خود را به قوه مجریه و بدنه عظیم کارمندان آن منتقل کنند.
به گزارش رجانیوز، مجلس در بودجه 88 اگرچه بند مربوط به هدفمند کردن یارانهها و درآمد ناشی از آن را حذف کرد اما هزینههایی که را که دولت در لایحه خود بر مبنای این درآمد پیشبینی کرده بود، با تصمیم مجلس به قوت خود باقی ماند تا برای نخستین بار در تاریخ بودجهنویسی ایران، بودجه سالیانه با یک کسری بودجه 8500 میلیارد تومانی توسط مجلس به دولت تحمیل شود.
مجلس در قانون بودجه سال 88 دولت را مکلف کرد که 6500 میلیارد تومان از بودجه عمرانی و 2000 میلیارد تومان از بودجه اجرایی کسر کند اما قیدی برای دولت در این زمینه قرار نداد.
با این حال، با گذشت 3 ماه و نیم از ابلاغ بودجه و عقد بسیاری از توافقنامهها، برخی نمایندگان امروز در واکنش به کاهش لایحه بودجه مجلس و برخی نهادهای دیگر مانند مجمع تشخیص مصلحت، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت و قوه قضائیه طرحی را به مجلس آوردند که با نقض مصوبه قبلی خود مجلس، دولت باید بودجه این نهادها را صد در صد تخصیص دهد و برای جبران کسری 8500 میلیارد تومانی به سراغ آنان نیاید.
نمایندگان امروز با 131 رأی موافق، 72 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع کلیات این طرح را تصویب کردند تا مثلهای قدیمی فارسی را مانند "مرگ خوب است اما برای همسایه" و "خون ما از بقیه رنگینتر است" ثابت کنند.
احمد توکلی، الیاس نادران و علیاکبر آقایی بهعنوان مخالفان کلیات این طرح در جلسه علنی روز چهارشنبه صحبت کردند و در مقابل محمدرضا باهنر، رضا عبداللهی و محمود احمدیبیغش نیز در موافقت با آن سخن گفتند.
احمد توکلی عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مخالفت با این طرح به این مسئله اشاره کرد که دولت براساس همان اختیاری که ما در مجلس به او دادیم، این تصمیم را گرفت که اگرچه از اختیار قانونی خود استفاده نکرد و مجلس در موضعی قرار دارد که میتواند به دولت تکلیف کند اما این باعث میشود که دولت در مقابل مجلس به موضع بیفتد.
وی درخصوص افزایش بودجه مصوب مجلس نسبت به پیشنهاد دولت در لایحه در قبال مجلس و مجمع تشخیص مصلحت گفت: بودجه مجمع تشخیص مصلحت از 500 میلیون تومان به 3 میلیارد و 500 میلیون تومان افزایش یافت و بودجه مجلس از 41 میلیارد به 90 میلیارد تومان افزایش داده شد.
عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس به توصیه های اخیر مقام معظم رهبری به نمایندگان مجلس و مدارای مجلس با دولت اشاره کرد و گفت: بهتر است این مشکل را با استفاده از قدرت سیاسی مان حل کنیم و طی مذاکراتی با دولت خواستار تامین بودجه مورد نیاز دستگاه های مختلف شویم.
الیاس نادران دیگر مخالف طرح، این مسئله را مورد توجه قرار داد که در صورت تصویب این طرح، به خاطر رفع مشکل چند دستگاه، اعتبارات کل دستگاه های کشور دچار تزلزل میشود و در واقع برای یک دستمال، قیصریهای به آتش کشیده میشود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در توضیح این مطلب گفت: همه اعتراضات نمایندگان نسبت به کاهش 100 میلیارد تومان از بودجه دستگاه هایی همچون مجمع تشخیص مصلحت و حوزه های علمیه است اما در صورت تصویب این طرح، دولت ناگزیر از کاهش حقوق درآمد پرسنل خود به ویژه در آموزش و پرورش و بخش دفاعی خواهد بود، هم چنین با تصویب این طرح یارانه ها نیز دستخوش تغییراتی خواهند شد که فشار آن نیز مستقیما به اقشار آسیب پذیر کشور وارد می شود.
نادران در سخنان خود بهمانند توکلی تأکید داشت که این مسئله باید از طریق مذاکره با دولت حل شود.
علیاکبر آقایی رئیس کمیسیون عمران مجلس هم در اعلام مخالفت خود با این طرح تصریح کرد که موافقت با این طرح به معنی ضربه خوردن به طرحهای عمرانی است، با آن موافقت نکنید.
اما هنگامی که نوبت به موافقان طرح رسید، محمدرضا باهنر به مذاکرات مجلس و دولت در اوایل اردیبهشت ماه اشاره کرد و گفت: در زمان تصویب قانون بودجه خواستیم دست دولت در تخصیص اعتبارات باز باشد، اما دولت عملا در ابلاغ بودجه کاری کرد که مصوبات مجلس کان لم یکن تلقی شد.
باهنر اگرچه اشارهای به موارد مطرح شده از سوی مخالفان نکرد و توضیح نداد که چرا مجلس با نقض مصوبه خود میخواهد پس از ایجاد تغییرات کمسابقه در بودجه دولت، 4 ماه پس از ابلاغ بودجه، سریال تحمیلهای خود را ادامه دهد اما رضا عبداللهی دیگر موافق طرح، اظهاراتش را با این جمله آغاز کرد: "ما مقصد خودمان هستیم و من بیشتر خودم را مقصر میدانم و این مسئله تجربهایی خواهد بود برای سالهای بعد."
وی یادآور شد اگر این مساله در مذاکره میان دولت و مجلس قابل حل بود، تاکنون این اتفاق افتاده بود و نیازی به ورود مجلس نبود، لذا از دوستان می خواهم به حریم مجلس احترام بگذارند و به این طرح رأی دهند، زیرا احترام امام زاده را متولی باید نگه دارد.
احمدی بیغش عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در موافقت با کلیات طرح 2 فوریتی مذکور گفت: آیا تعهدی است که وضعیت این چند دستگاهی که از کمبود اعتبار در رنج هستند، حل و فصل شود.
پس از سخنان موافقین و مخالفین کلیات طرح مذکور برقعی رییس سازمان برنامهریزی و راهبردی ریاست جمهور گفت: معنای تصویب این طرح 2 فوریتی این است که ابلاغ مجدد برای اعتبارات کلیه دستگاههاست و معنی واقعی آن این است که ما قانونی را در سال گذشته تصویب کردیم که تا به نیمه تابستان سال بعد اثر و خاصیت اجرایی نداشته و نتوانستهایم تراز بودجه را با هم جفت کنیم.
وی گفت: نباید عملکردی داشته باشیم که چنین قضاوتی را برای قدرت قانونگذاری مجلس داشته باشد و سؤال بزرگی را برای صلاحیت و توان قانونگذاری در مجلس ایجاد کند.
پس از تصویب کلیات طرح مذکور نمایندگان بررسی جزئیات آن را آغاز کردند. هنگام بررسی جزئیات محمد حسین فرهنگی نماینده تبریز پیشنهاد سلب فوریت از طرح را ارائه کرد که با 78 رای موافق و 91 رای مخالف به تصویب نرسید.
ادامه بررسی جزئیات طرح اصلاح ماده واحده و ردیفهای قانون بودجه سال 88 به جلسه بعدی مجلس موکول شد .